Terug naar introductie                                                                                                                                                  


RÖNTGENONDERZOEK WAARDEPAPIEREN.

Als voorbeeld een röntgenfoto van een eurobiljet.

Over het biljet lichten vertikaal de markeringen op die aangebracht zijn om röntgenstraling sterk te verzwakken. Met de hand is dat deel van het biljet als een "harde strip" te voelen.

Dankzij de keuze voor een zeer lage energie van de röntgenstraling beeldt het biljet zich verder ook onder röntgen af als gevolg van plaatselijke verschillen in samenstelling of papierdikte.

RÖNTGENFOTOGRAFIE VAN NATUURTAFERELEN.

Röntgenfotografie van de natuur is een uitdaging omdat er veelal sprake is van grote verschillen in verzwakking van de röntgenstraling. De röntgenfoto van een vogel in een boom vereist aan de ene kant röntgenstraling die door een boomblaadje enigszins tegengehouden wordt zodat het blaadje zich afbeeldt maar aan de andere kant gelijktijdig röntgenstraling die in zekere mate door de vogel heendringt zodat deze afgebeeld wordt.

Voorbeelden van natuur röntgenfotografie treft u aan op de site: www.xrart.nl 

ANALYSE KARTON MET BEHULP VAN RÖNTGEN.

Bepaling formation, specific formation en voorkomen zware deeltjes aan karton kan met zeer laagenergetische röntgenstraling. Hiernaast wordt als voorbeeld de röntgenopname van de kartonnen achterzijde (basis weight ca. 750 gr/m2) van een schrijfblok (A4 formaat) getoond
De onderzijde van de röntgenopname toont de calibratiewig. De calibratiewig wordt gevormd door van links naar rechts afnemende papierdikte.

Analyseresultaat: Formation 89.0 gr/m2 , Specific formation 3.21 g½ / m, Oppervlakpercentage zware deeltjes 0.33 %

Formation is the standard deviation of basis weight.
For comparison of samples at very different basis weight level, the specific formation should be used.The specific formation is calculated by dividing the obtained formation by the square root of given basis weight of the sample.